Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Miért éri meg villanyfűtést használni?
Sokan érdeklődnek, hogy milyen érvek szólnak a villanyfűtés mellett. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

Költségek
A villanyfűtés hallatán a legtöbb embernek a magasabb költségek jutnak eszébe. Nos, ez egy régi emlék azokból az időkből, amikor a gázárat mesterségesen tartották alacsonyan. Valójában az energia költsége nagyjából független a hordozó formájától. Teljesítményt (kilowattot) fogyasztunk, aminek az ára mára szinte teljesen független attól, ahogyan előállítják. Ezt jól szemlélteti, hogy 2010-ben a gáz ára 10%-al emelkedett, míg a lakossági áramé 2-3%-kal csökkent. Vélhetően ez a tendencia a következő években is marad, ahogyan a támogatásokat folyamatosan kiveszik a gázár mögül.

Az elektromos fűtés termosztátokkal és időzítőkkel legalább rendkívül rugalmasan szabályozható, így további megtakarítást jelent, ha csak akkor fűtjük a szobákat, amikor azokat valóban használjuk.

Üzemeltetés, fenntartás
Az elektromos fűtés telepítése után gyakorlatilag semmilyen karbantartást nem igényel. Ezzel szemben bármilyen gázzal üzemelő megoldást választunk, az rendszeres karbantartást, kéményseprést, időről-időre alkatrészek cseréjét igényli. (gondoljunk csak a cirko berendezések 10-15 évente történő szivattyú cseréjére). Természetesen ez is komoly költségtényező, de a kényelmi szempontokra is gondolni kell. Senki sem szeret kéményseprőre vagy szerelőre várni egész nap.

Kép


Kényelem, egészség
Bármilyen gázzal üzemelő rendszert is használjunk, annak az alapja az égés. Az pedig oxigént igényel és káros gázokat termel. Természetesen egy jól karbantartott gázüzemű rendszer nem jelent veszélyt a lakók számára, de sokan számolnak be arról, hogy amióta elektromos fűtést használnak, már megérzik a gáz szagát az olyan lakásokban, ahol azzal fűtenek. Sokat a rendszeres fejfájásukat is párhuzamba hozták a gázfűtéssel.

Az elektromos fűtések további előnye, hogy a lakáson belül könnyen áthelyezhetőek. Így ha átrendeznénk a bútorainkat, egyszerűen odébb tehetjük a villanyfűtést is. Vajon ez gázzal is menne?

Az ingatlanmagazin kapcsolódó cikke